Anglijos farmacijos firmos teikia ieškinius dėl vaistų keitimo

Didžiosios Britanijos vaistų gamintojai piktinasi, kad vis daugiau gydytojų pacientams išrašo pigesnius bendros paskirties medikamentus.


Britų farmacijos pramonės asociacija (angl. the Association of the British Pharmaceutical Industry – ABPI) teigia, kad toks vaistų skyrimas yra nesaugus ir gydytojai už tai gauna papildomą atlygį. Todėl farmacininkai pateikė ieškinius Nacionalinei Sveikatos Tarnybai (angl. National Health Service), kurie jau laukia teisminio proceso.


Skiriant pigius bendros paskirties statinus pacientams, pasižymintiems dideliu cholesterolio kiekiu kraujyje, jie efektyviai sumažina širdies smūgio riziką, yra saugūs, o jų skyrimas Nacionalinei Sveikatos Tarnybai sutaupo 84 mln. svarų. Vis dėlto vaistų gamintojai teigia, kad ne visi statinai yra vienodi, nes naujausieji pasižymi kur kas dideniu efektyvumu. Jie nerimauja, kad vaistų keitimas ir toliau plis, nes jau dabar medikamentai intensyviai keičiami į pigesnius AKF inhibitorius kraujospūdžiui mažinti, protonų siurblių inhibitorius skrandžio rūgščių poveikiui slopinti bei antikrešuminius preparatus.


Reuters Health, July 5, 2007