Informacijos apie vaistų kainodarą ir kompensavimą ES šalyse sraute – ir Lietuva

Neseniai Varšuvos Sveikatos apsaugos ministerijoje vyko susirinkimas pagal programą „Informacija apie vaistų kainodarą ir kompensavimą (PPRI)“. Šiame susirinkime dalyvavo ir mūsų šalies atstovė – Farmacijos departamento prie SAM direktoriaus pavaduotoja Gita Krukienė. "Savaitės interviu" jai pateikė keletą klausimų.

Pirmiausia būtų įdomu sužinoti, kas šiai programai vadovauja bei dalyvauja jos veikloje?

Šiai programai vadovauja, organizuoja ir finansuoja Austrijos sveikatos institutas (OBIG), remiant Europos komisijai ir Pasaulinei sveikatos organizacijai (PSO). Programa tęsiasi jau vieneri metai. Pirmas susitikimas įvyko 2005 m. rugpjūčio mėn. Vienoje, antrasis – 2006 m. kovo mėn. Kopenhagoje.
Susirinkime Varšuvoje dalyvavo PPRI programos organizatoriai OBIG darbuotojai, programos nariai – Europos šalių oficialių institucijų atstovai, Europos komisijos ir PSO atstovai. OBIG programoje tai pat dalyvauja Farmacijos departamento farmakoekonomikos skyriaus vedėjas Tomas Alonderis.




Koks yra šios programos tikslas?

Programos PPRI „Informacija apie vaistų kainodarą ir kompensavimą“ tikslai: rinkti informaciją ir žinias apie farmacijos sistemas Europos sąjungos šalyse, įvertinti nacionalinių institucijų informacijos poreikius, sisteminti bei skleisti gautą informaciją, sukuriant internetinę svetainę: http://ppri.oebig.at/,. Šioje svetainėje visos Europos Sąjungos šalys narės talpins informaciją apie jų šalių sveikatos sistemą, ypatingą dėmesį kreipiant į vaistų kainodaros ir kompensavimo klausimus. Informacija bus sisteminama, atliekamos palyginamosios analizės, duomenys turės būti nuolat atnaujinami. Ši programa tęsis dar vienerius metus, per kuriuos bus organizuotas vienas darbinis susirinkimas. 2007 metais vyks baigiamoji konferencija.


Tikriausiai pavyko išgirsti naujos įdomios informacijos?

Kaip ir kiekvieno susitikimo metu atstovas iš Europos Komisijos pateikė naujausią informaciją apie Europos komisijos inicijuotų programų vykdymą, tokių kaip G10, Sveikatos monitoringo, Visuomenės sveikatos 2003-2008 m. programą ir Europos komisijos remiamus projektus: Euromedstat (vaistų suvartojimo monitoringo) ir PPRI.


Šiuo metu šalys narės pagal organizatorių pateiktą klausimyną turi parengti apžvalgos dokumento (Pharma Profile Template) projektus, pagal kuriuos bus rengiama PPRI internetinė duomenų bazė ir pateikti juos OBIG. Teksto apimtis turėtų būti apie 60 psl.

O koks gi buvo pagrindinis šio susitikimo tikslas?

Pagrindinis susitikimo tikslas Varšuvoje buvo išnagrinėti apžvalgos dokumento formos projektą. Šį dokumentą sudaro 7 dalys: 1) pagrindas (demografinė situacija, ekonominis pagrindas, politinis kontekstas, sveikatos sistema); 2) farmacijos sistema (organizacija, finansavimas); 3) kainodara (antkainiai ir mokesčiai, kainodaros priklausomumas nuo kainos dydžio); 4) kompensavimas (kompensavimo schema, mechanizmas ir kompensavimo rodikliai, kompensuojamųjų vaistų sąrašas, bazinės kainos sistema, kompensavimo priklausomybė nuo kainos dydžio); 5) racionalus vaistų vartojimas (biudžetas vaistams, informacija specialistams, farmakoekonomika, generikai, suvartojimas, įvertinimas); 6) sunkumai ir ateities planai (ES direktyvų laikymasis); 7) priedai.
Darbo grupėse buvo detaliai aptariama, kaip pildyti kiekvieną iš šių apžvalgos dokumento dalių. Šalių narių atstovai išdėstė pageidavimus, kokie klausimyno punktai netikslingi, o kokius reiktų detalizuoti.OBIG darbuotojai vertins kiekvienos šalies atsiųstus darbus, pateiks pastabas. Dokumentas bus tikslinamas ir taisomas iki 2007 m. vasaros. Kol kas internete šalių narių pateiktas medžiagas galės matyti tik programos dalyviai naudodami slaptažodžius ir jau nuo 2007 m. birželio mėn. ši internetinė duomenų bazė bus laisvai prieinama visiems norintiems.



Kiek tai naudinga mūsų šaliai?

Manau, kad pagal PPRI programą kuriama internetinė duomenų bazė pasitarnaus kiekvienos šalies (ir ne tiktai Europos Sąjungos), kainodaros ir kompensavimo sistemos tobulinimui.




Kalbino Ramutė PEČELIŪNIENĖ