Profesoriaus R. Kubiliaus patarimai, kaip kuo tiksliau pasimatuoti kraujospūdį

Gydytojas kardiologas prof. Raimondas Kubilius pasidalino informacija apie prieš šimtmetį naudotą neinvazinį kraujospūdžio matavimą ir pateikė šiandienes kraujospūdžio matavimo taisykles. Susipažinkite.

Daugiau nei prieš 100 metų Nikolajus Korotkovas aprašė neinvazinį kraujospūdžio matavimą. Kraujo tėkmei klausytis buvo naudojamas stetoskopas, pakišamas po manžete. Pirmieji stuksenimo garsai pasigirsta tada, kai spaudimas manžetėje susilygina su sistoliniu kraujospūdžiu ir kraujas gali pratekėti. Ilgainiui, kai slėgis manžetėje sumažėja, garsų nebesigirdi – tai rodo, kad kraujas teka laisvai ir ties šia riba nustatomas diastolinis kraujospūdis.

Šiandien, modernėjant matuokliams, nusistovėjo ir matavimo taisyklės:

1️⃣ venkite riešinių matuoklių, nepasikliaukite išmaniųjų laikrodžių ir kitų nešiojamųjų įrenginių (su retomis išimtimis) parodymais, matuojant AKS.

2️⃣ Naudodamiesi automatiniu matuokliu įsitikinkite, kad jis tinkamai veikia, įskaitant ir baterijas, o naudojantis mechaniniu manžetiniu matuokliu kas dvejus metus privaloma metrologinė patikra.

3️⃣ Kai kurie AKS aparatai turi ir dažniausios diagnozuojamos aritmijos – prieširdžių virpėjim – nustatymo algoritmą, todėl kartais matavimas gali užtrukti ilgiau.

4️⃣ Likus 30 minučių iki kraujospūdžio matavimo nerūkykite, nevartokite stimuliuojančių gėrimų (kavos, arbatos), nesportuokite.

5️⃣ Atsisėskite vertikaliai, kojos atpalaiduotos, remiasi į grindis.

6️⃣ Tiksliausiai kraujospūdį išmatuosite viršutinėje rankos dalyje (žaste).

7️⃣ Atsiraitoję rūbų rankovę žąsto viduriniajame trečdalyje uždėkite manžetę taip, kad tarp manžetės ir rankos tilptų tik rodomasis ir vidurinis pirštai.

8️⃣ Padėkite ranką ant stalo taip, kad viršutinė rankos dalis būtų širdies lygyje.

9️⃣ Penkias minutes ramiai pasėdėkite ir atsipalaiduokite.

🔟 Pradėkite matuoti ramiai sėdėdami, normaliai kvėpuokite ir nekalbėkite.

1️⃣1️⃣ Du kartus iš eilės matuokite kraujospūdį, tarp matavimų palaukiant vieną ar dvi minutes.

1️⃣2️⃣ Geriausia kraujospūdį matuoti ryte ir vakare. Užsirašykite visus rodmenis. Jie svarbūs gydytojui, ypač jeigu vartojate vaistus nuo kraujo spaudimo.

Ką būtina žinoti apie kraujospūdžio (AKS) vertes?

💚 Normalus AKS < 120/70 mmHg

💚💚 Padidintas AKS 120-139/70-89 mmHg

❤️ 1 laipsnio arterinė hipertenzija 140-159/90-99 mmHg

❤️❤️ 2 laipsnio arterinė hipertenzija 160-179/100-109 mmHg

❤️❤️❤️ 3 laipsnio arterinė hipertenzija >180/110 mmHg

Pacientai, kuriems stebimas padidintas AKS, turėtų būti itin atidūs, kruopščiai koreguoti kitus rizikos veiksnius, orientuotis į Viduržemio jūros arba DASH dietas, keisti gyvenseną, nes tai jau signalas apie kraujagyslėse vykstančius pokyčius, skatinančius kraujospūdžio kilimą.