Natriuretinių peptidų svarba diagnozuojant ir gydant širdies nepakankamumą

Parengta pagal Europos kardiologų draugijos Širdies nepakankamumo asociacijos, Amerikos širdies nepakankamumo draugijos ir Japonijos širdies nepakankamumo draugijos sutarimą (2023 m.).

Kard. rezid. Monika Jakutavičienė, kard. rezid. Greta Gujytė, doc. dr. Eglė Rumbinaitė,

LSMU MA Kardiologijos klinika

Natriuretiniai peptidai (NP) – smegenų (B tipo) natriuretinis peptidas (BNP) ir N galinis smegenų natriuretinis peptidas (NT-proBNP) yra plačiai naudojami širdies nepakankamumo (ŠN) diagnostikai ir prognozei vertinti. Šie peptidai atlieka svarbų vaidmenį vertinant ŠN sunkumą ir padeda optimizuoti ligos gydymą. Šis dokumentas atspindi ekspertų sutarimą vertinant NP svarbą diagnozuojant ir gydant ŠN. 

Įvadas

BNP ir NT-proBNP šiuo metu yra svarbiausi laboratoriniai ŠN diagnostikos žymenys. Jų diagnostinė vertė grindžiama gebėjimu atskirti ŠN nuo kitų klinikinių būklių, ypač tada, kai pacientų simptomai nėra visiškai aiškūs arba kai kitų diagnostikos tyrimų nepakanka diagnozei nustatyti. Šių peptidų koncentracijos padidėjimas kartu su ŠN simptomais ir / arba požymiais padeda nustatyti ŠN ir paneigti kitas galimas paciento simptomų (pvz., dusulio) priežastis (pvz., plaučių ar inkstų patologiją). Jie ypač naudingi įtariant ŠN skubios pagalbos skyriuose ar konsultuojant poliklinikoje, nes padeda patvirtinti arba paneigti ŠN diagnozę, taip pat įvertinti ŠN sunkumą. 

Didesnė BNP ir NT-proBNP koncentracija yra susijusi su didesne ankstyvųjų ir vėlyvųjų nepalankių ŠN išeičių rizika. Svarbu paminėti ir tai, jog BNP ir NT-proBNP koncentracijos prieš išrašant pacientą iš stacionaro yra reikšmingi mirštamumo arba pakartotinės hospitalizacijos dėl ŠN rizikos prognozės rodikliai. 

Plačiau skaitykite LIETUVOS GYDYTOJO ŽURNALE, 2024 m. Nr. 6